Jak urządzić kuchnię w restauracji?
Prowadzenie własnej restauracji lub małego lokalu gastronomicznego wiąże się przede wszystkim z zapewnieniem kucharzowi odpowiednich warunków do pracy, które przekładają się nie tylko na jego komfort, ale także bezpieczeństwo klientów. Jak dobrze urządzić kuchnię? Dowiesz się, czytając dalej!
Najważniejsze w wyposażeniu kuchni w restauracji są sprzęty AGD. Z tego powodu powinno się zatroszczyć o odpowiednie urządzenia chłodnicze, takie jak lodówki, zamrażarki, szafy chłodnicze. Istotny jest też dział przygotowalni – chodzi miejsce do wstępnego obrabiania żywności. Z tego powodu nierzadko potrzebne są urządzenia do sterylizacji (np. jaj), maszyny do obierania ziemniaków i warzyw, zlew, umywalka do mycia rąk. Jeżeli lokal nie wykonuje ciepłych dań, to istotne są także miksery, urządzenia chłodnicze i pomocnicze. Kiedy jednak gotuje się ciepłe potrawy, to dochodzą do tego także trzony kuchenne, piece konwekcyjno-parowe, grille, frytownice, okapy itd.
Ważne jest jednak odpowiednie rozmieszczenie wszystkich tych sprzętów, zwłaszcza jeżeli lokal nie posiada sporej powierzchni kuchennej. Wtedy wszystkie działy (magazynowy, przygotowawczy, kuchenny) muszą znaleźć się w jednym miejscu. Oczywiście, jest to możliwe do zrobienia, w czym mogą przydać się odpowiednie meble tworzone na wymiar. Dlaczego to istotne? Kiedy restauracja nie ma sporej przestrzeni, to każdy element kuchni powinien być dobrze zaplanowany i wbrew pozorom każdy centymetr się liczy. Przez to zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą.
Warszawa – kuchnia do restauracji
Trzeba wiedzieć, że nie można przechowywać pożywienia na podłodze. Z tego powodu proponujemy stworzenie ergonomicznych półek. Rozumie się przez to zastosowanie regulacji wysokości, dzięki czemu wszystkie towary zostaną ułożone w sposób wygodny. Meble kuchenne to także blaty, a to na nich odbywa się większość pracy kucharza. Z tego powodu warto wybrać materiał przede wszystkim wytrzymały, a także będący prosty w utrzymaniu higieny. Korzystając z mebli na wymiar, można liczyć na odpowiednie zagospodarowanie powierzchni, na przykład poprzez wbudowanie zlewu i stworzenie poniżej półki lub szafki. Istotne jest także posiadanie przestrzeni do przechowywania narzędzi, takich jak deski, noże itd. Można to w prosty sposób zrobić, montując szuflady pod blatami itd
Nasza firma od lat zajmuje się tworzeniem mebli kuchennych, dlatego wiemy, jak stworzyć estetyczne, bezpieczne i ergonomiczne pomieszczenie.
Qchnie Warszawa – kuchnie dla Twojej restauracji!